Oldalak

2011. június 2., csütörtök

Textilfestés természetes anyagokkal - nyírfa barka

Ezeket az anyagokat még körülbelül két hete festettem. A közelmúltban sajna, nem volt energiám-időm-kedvem a fényképezéssel járó macedúrához. De ma mindenképp kellett fényképeznem, így ha már mindent előpakoltam, gyorsan lencsevégre kaptam ezeket az anyagokat is. 

Arra még tisztán emlékszem, hogy pontosan 1 kiló nyírfabarkát tettem a fazékba, de a víz mennyiségében nem vagyok biztos. Valahol 3,5 és 5 liter között lehetett a mennyisége. Főztem pár órán keresztül, aztán másnap is még jónéhány órát, majd miután kihűlt szűrtem, és tettem is bele a timsóval pácolt vásznat, gyapjat, és csipkét. Sajnos lenvászonból kifogytam, pedig szerintem ez a szín nagyon szépen mutatna rajta. 



Aggódtam, hogy a várttal ellentétben nem lesz rózsaszín, de alaptalan volt az aggodalom, szép rózsaszín lett a vászon és a csipke is. A gyapjú sajnos inkább valami mustársárga lett, de ez belefér ilyen szép vászon és csipke mellett. Annyira örültem a színnek, hogy a végén üvegbe töltöttem, hogy a következő festésnél is felhasználhassam. Amivel viszont nem számoltam, az az, hogy igencsak felmelegedett a hőmérséklet az utóbbi időben, pár nap alatt bepenészesedett az egész.